ممارسات غذائية خاطئة نلخصها باسئلة واجوبتها |
ممارسات غذائية خاطئة نلخصها باسئلة واجوبتها ؟
س: هل صحيح أن شرب الشاي أثناء تناول الطعام يؤثر على امتصاص الحديد الموجود في الطعام؟
ج: نعم، هذه المعلومة صحيحة؛ حيث إن الشاي يحتوي على مادة التانين التي تقلل من امتصاص الأمعاء للحديد، ولذا ينصح بعدم المبالغة في شرب الشاي ويستحسن شربه بغير وجبات الطعام.
س: هل صحيح أن استعمال زيت القلي لمرات عدة مسرطن؟
ج: أظهرت الدراسات العلمية أن استخدام زيت القلي لمرات عدة يسهم في أكسدته وتكون مركبات ضارة تزيد من فرصة الإصابة بالسرطان، ولذا فمن المفضل عدم استعمال الزيت أكثر من مرة واحدة.
س: ماذا عن إضافة الملح إلى اللحم قبل شيه، هل يعد هذا سلوكا غذائيا صحيحا؟
ج: هذا السلوك سيئ للغاية؛ لأن الملح يعمل على تحفيز خروج الماء من اللحم، وهذا يؤدي إلى استنزاف المعادن والفيتامينات الموجودة فيه؛ خصوصاً الحديد، ولذا ينصح بشي اللحم أولا ثم إضافة الملح إليه بعد ذلك.
س: إذا فما بال الأشخاص الذين يبالغون في إضافة البهارات والفلفل إلى الطعام؟
ج: تؤدي إضافة البهارات والفلفل بشكل كبير إلى الطعام إلى إثارة الغشاء المخاطي المبطن للمعدة والأمعاء؛ بحيث يصبح أكثر عرضة للالتهابات والتقرحات، ولذا ننصح بالاعتدال.
س: هل أكل البيض نيئا أمر ضار؟
ج: يحتوي بياض البيض على مادة الألبومين البروتينية، وهي مادة صعبة الهضم إذا أكلت نيئة، ولذا ينصح بطهي (سلق) البيض قبل أكله لتسهيل عملية هضمه وامتصاص المواد الغذائية الموجودة فيه.
س: هل صحيح أن كثرة إدخال الطعام إلى البراد وإخراجه منه أمر غير صحي؟
ج: نعم، فتكرار الإدخال والإخراج يسمح بتكاثر الجراثيم ونموها مما يسبب تلف المواد الغذائية.
س: هل يعد طهي الطعام على حرارة مرتفعة أمرا جيدا؟
ج: كلا، بل إن ذلك يسهم في تفكيك الطعام ويعمل على تحطيم الانزيمات والفيتامينات الموجودة فيه وفقدانها لفاعليتها.
س: ما الطريقة المثلى لتفكيك اللحم المجمد؟
ج: يفضل إخراج اللحم المجمد قبل ساعات من طهيه، ووضعه في الثلاجة حتى يتفكك على درجة حرارة منخفضة، أما عن وضع اللحم المجمد في الماء الحار مباشرة، فإن ذلك من شأنه أن يحطم الفيتامينات والمعادن الموجودة في اللحم بشكل كبير.
س: هل يعد الإكثار من تناول المخللات قبل الطعام وأثناءه أمراً ضاراً؟
ج: تحتوي المخللات على نسب مرتفعة جداً من ملح الطعام، وغني عن التعريف أن ملح الطعام مرتبط بالكثير من الأمراض الخطيرة؛ مثل أمراض القلب وأمراض الكلى وارتفاع الضغط الشرياني.
س: هل يجوز شرب الماء بكثرة خلال تناول الطعام؟
ج: يعد هذا الأمر من الأخطاء الشائعة التي يمارسها العديد منا خلال تناوله الطعام، فالمبالغة في شرب كميات كبيرة من الماء مع الطعام سوف يؤثر على قدرة العصارات الهضمية الموجودة في الجهاز الهضمي على هضم الطعام، فيتنج عن ذلك التخمر وتكون غازات في الأمعاء أو ما يسمى بـ"النفخة".
س: يتناول الكثير من الناس المشروبات المحلاة والمرطبات بكميات كبيرة خلال الطعام لري عطشهم، هل هذا الأمر ضار من الناحية الطبية؟
ج: نعم، فمن الناحية الطبية يعد هذا الأمر شديد الضرر؛ حيث إن مثل هذه المشروبات تحتوي على كميات كبيرة من السكريات الفائضة عن حاجة الإنسان، الأمر الذي قد يسبب البدانة، بالإضافة إلى ارتباط السكريات بمرض السكر ولا يغيب عن ذهن أحدنا الآثار الخطرة لمرض السكر.
س: هل القهوة مادة ضارة أم مفيدة؟
ج: شرب القهوة باعتدال أمر مفيد، فهي منشطة للقلب ومنبهة للجهاز العصبي ومحفزة للنشاط الذهني ومدرة للبول، كما أنها تشجع على الهضم ويعتقد أن لها أثرا مسكنا للآلام، أما الإكثار من شربها فتنتج عنه اضطرابات مختلفة؛ كزيادة في خفقان القلب والعصبية والأرق، إضافة إلى الاضطرابات الهضمية.
س: هل يستحب خلط القهوة بالحليب؟
ج: ينصح تجنب خلط الحليب بالقهوة؛ لأن مادة الكافيين الموجودة في القهوة ستعمل على الارتباط بمادة الـ(كازايين) الموجودة في الحليب، مما يصعب هضمه وعبوره عبر المعدة والأمعاء، وقد يؤدي ذلك إلى الإصابة بسوء الهضم.
س: هل صحيح أن هنالك بعض الأطعمة التي تحرق الدهون؟
ج: هنالك عدة أقاويل تدور حول بعض الأطعمة ودورها الفعال في حرق الدهون، ولكن الحقيقة عزيزي القارئ أنه لا الجريب فروت ولا خل التفاح ولا حساء الملفوف تسهم في خسارة الوزن وحرق الدهون.
س: هل يساعد الخبز المحمص أو الخبز الأسمر على خسارة الوزن؟
ج: يحتوي كل من الخبز المحمص والأسمر على سعرات حرارية قد تكون مماثلة للخبز الأبيض، أما الخبز المحمص فيحتوي على كمية أقل من الماء، بينما يتميز الخبز الأسمر الكامل باحتوائه على مواد غذائية عديدة؛ أهمها المعادن والفيتامينات والألياف مقارنة بالخبز الأبيض.
س: هل يساعد تناول الماء الدافئ أو الفاتر صباحا على تذويب الشحوم والتخلص من الدهون الزائدة في الجسم؟
ج: لا فرق بين أن يكون الماء دافئا أو باردا، فهو يأخذ درجة حرارة الجسم بعد شربها، وليست للماء علاقة بتذويب الدهون، إلا أنه يساعد على تخليص الجسم من السموم وتنظيم عملياته بفعالية.
س: هل صحيح أن شرب الشاي أثناء تناول الطعام يؤثر على امتصاص الحديد الموجود في الطعام؟
ج: نعم، هذه المعلومة صحيحة؛ حيث إن الشاي يحتوي على مادة التانين التي تقلل من امتصاص الأمعاء للحديد، ولذا ينصح بعدم المبالغة في شرب الشاي ويستحسن شربه بغير وجبات الطعام.
س: هل صحيح أن استعمال زيت القلي لمرات عدة مسرطن؟
ج: أظهرت الدراسات العلمية أن استخدام زيت القلي لمرات عدة يسهم في أكسدته وتكون مركبات ضارة تزيد من فرصة الإصابة بالسرطان، ولذا فمن المفضل عدم استعمال الزيت أكثر من مرة واحدة.
س: ماذا عن إضافة الملح إلى اللحم قبل شيه، هل يعد هذا سلوكا غذائيا صحيحا؟
ج: هذا السلوك سيئ للغاية؛ لأن الملح يعمل على تحفيز خروج الماء من اللحم، وهذا يؤدي إلى استنزاف المعادن والفيتامينات الموجودة فيه؛ خصوصاً الحديد، ولذا ينصح بشي اللحم أولا ثم إضافة الملح إليه بعد ذلك.
س: إذا فما بال الأشخاص الذين يبالغون في إضافة البهارات والفلفل إلى الطعام؟
ج: تؤدي إضافة البهارات والفلفل بشكل كبير إلى الطعام إلى إثارة الغشاء المخاطي المبطن للمعدة والأمعاء؛ بحيث يصبح أكثر عرضة للالتهابات والتقرحات، ولذا ننصح بالاعتدال.
س: هل أكل البيض نيئا أمر ضار؟
ج: يحتوي بياض البيض على مادة الألبومين البروتينية، وهي مادة صعبة الهضم إذا أكلت نيئة، ولذا ينصح بطهي (سلق) البيض قبل أكله لتسهيل عملية هضمه وامتصاص المواد الغذائية الموجودة فيه.
س: هل صحيح أن كثرة إدخال الطعام إلى البراد وإخراجه منه أمر غير صحي؟
ج: نعم، فتكرار الإدخال والإخراج يسمح بتكاثر الجراثيم ونموها مما يسبب تلف المواد الغذائية.
س: هل يعد طهي الطعام على حرارة مرتفعة أمرا جيدا؟
ج: كلا، بل إن ذلك يسهم في تفكيك الطعام ويعمل على تحطيم الانزيمات والفيتامينات الموجودة فيه وفقدانها لفاعليتها.
س: ما الطريقة المثلى لتفكيك اللحم المجمد؟
ج: يفضل إخراج اللحم المجمد قبل ساعات من طهيه، ووضعه في الثلاجة حتى يتفكك على درجة حرارة منخفضة، أما عن وضع اللحم المجمد في الماء الحار مباشرة، فإن ذلك من شأنه أن يحطم الفيتامينات والمعادن الموجودة في اللحم بشكل كبير.
س: هل يعد الإكثار من تناول المخللات قبل الطعام وأثناءه أمراً ضاراً؟
ج: تحتوي المخللات على نسب مرتفعة جداً من ملح الطعام، وغني عن التعريف أن ملح الطعام مرتبط بالكثير من الأمراض الخطيرة؛ مثل أمراض القلب وأمراض الكلى وارتفاع الضغط الشرياني.
س: هل يجوز شرب الماء بكثرة خلال تناول الطعام؟
ج: يعد هذا الأمر من الأخطاء الشائعة التي يمارسها العديد منا خلال تناوله الطعام، فالمبالغة في شرب كميات كبيرة من الماء مع الطعام سوف يؤثر على قدرة العصارات الهضمية الموجودة في الجهاز الهضمي على هضم الطعام، فيتنج عن ذلك التخمر وتكون غازات في الأمعاء أو ما يسمى بـ"النفخة".
س: يتناول الكثير من الناس المشروبات المحلاة والمرطبات بكميات كبيرة خلال الطعام لري عطشهم، هل هذا الأمر ضار من الناحية الطبية؟
ج: نعم، فمن الناحية الطبية يعد هذا الأمر شديد الضرر؛ حيث إن مثل هذه المشروبات تحتوي على كميات كبيرة من السكريات الفائضة عن حاجة الإنسان، الأمر الذي قد يسبب البدانة، بالإضافة إلى ارتباط السكريات بمرض السكر ولا يغيب عن ذهن أحدنا الآثار الخطرة لمرض السكر.
س: هل القهوة مادة ضارة أم مفيدة؟
ج: شرب القهوة باعتدال أمر مفيد، فهي منشطة للقلب ومنبهة للجهاز العصبي ومحفزة للنشاط الذهني ومدرة للبول، كما أنها تشجع على الهضم ويعتقد أن لها أثرا مسكنا للآلام، أما الإكثار من شربها فتنتج عنه اضطرابات مختلفة؛ كزيادة في خفقان القلب والعصبية والأرق، إضافة إلى الاضطرابات الهضمية.
س: هل يستحب خلط القهوة بالحليب؟
ج: ينصح تجنب خلط الحليب بالقهوة؛ لأن مادة الكافيين الموجودة في القهوة ستعمل على الارتباط بمادة الـ(كازايين) الموجودة في الحليب، مما يصعب هضمه وعبوره عبر المعدة والأمعاء، وقد يؤدي ذلك إلى الإصابة بسوء الهضم.
س: هل صحيح أن هنالك بعض الأطعمة التي تحرق الدهون؟
ج: هنالك عدة أقاويل تدور حول بعض الأطعمة ودورها الفعال في حرق الدهون، ولكن الحقيقة عزيزي القارئ أنه لا الجريب فروت ولا خل التفاح ولا حساء الملفوف تسهم في خسارة الوزن وحرق الدهون.
س: هل يساعد الخبز المحمص أو الخبز الأسمر على خسارة الوزن؟
ج: يحتوي كل من الخبز المحمص والأسمر على سعرات حرارية قد تكون مماثلة للخبز الأبيض، أما الخبز المحمص فيحتوي على كمية أقل من الماء، بينما يتميز الخبز الأسمر الكامل باحتوائه على مواد غذائية عديدة؛ أهمها المعادن والفيتامينات والألياف مقارنة بالخبز الأبيض.
س: هل يساعد تناول الماء الدافئ أو الفاتر صباحا على تذويب الشحوم والتخلص من الدهون الزائدة في الجسم؟
ج: لا فرق بين أن يكون الماء دافئا أو باردا، فهو يأخذ درجة حرارة الجسم بعد شربها، وليست للماء علاقة بتذويب الدهون، إلا أنه يساعد على تخليص الجسم من السموم وتنظيم عملياته بفعالية.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــWith EnglishــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــC.JeKaــــــــــــــــــ
Food wrong practices summed up with questions and answers ?
Q : Is it true that drinking tea while eating affects the absorption of iron in food ?
A: Yes, this information was incorrect ; since the tea contains a substance tannin that reduce the intestinal absorption of iron, and therefore advised not to over - drink tea and it is advisable to drink without meals.
Q : Is it true that the use of frying oil several times carcinogen ?
A: Scientific studies have shown that the use of frying oil to contribute several times in the oxidized and be harmful compounds increase the chance of cancer , so it is preferable not to use oil more than once.
Q: What about adding salt to the meat before Xie, Is this true diet behavior ?A: This behavior is very bad ; because the salt works to stimulate the water out of the meat, and this leads to the depletion of minerals and vitamins in it ; especially iron, and is therefore advisable Abeche meat first, then add salt to it after that.
Q: If what about the people who exaggerate Add spices and pepper to food?
A: The addition of spices and pepper in large part to the food to raise the mucous membrane lining of the stomach and intestines ; so that it becomes more susceptible to infections and bedsores , and so we recommend moderation .
Q : Do you eat raw eggs is harmful?
A: The egg white contains material albumin protein , a substance that is difficult to digest if eaten raw, and is therefore advisable to cook cook eggs before eating it to facilitate the process of digestion and absorption of nutrients in it.
Q : Is it true that the frequent introduction of food into the fridge and get him out of it is not healthy?
C : Yes , Repeat the input and output allows the proliferation and growth of bacteria causing food spoilage .
Q: Is cook over high heat a good thing ?
A: No, but it contributes to the dismantling of the food and works to break down enzymes and vitamins in it and the loss of effectiveness.
Q : What is the best way to dismantle the frozen meat ?
A: preferably frozen meat output , hours before cooking it , and place it in the refrigerator until falling apart at low temperature , while the status of frozen meat in hot water directly , it would destroy the vitamins and minerals found in meat significantly.
Q: Is a lot of eating pickles before and during food is harmful ?
A: pickles contain very high levels of salt, and is well known that salt is linked to many dangerous diseases ; such as heart disease , kidney disease and high blood pressure .
Q : Is it permissible to drink water frequently during eating?
A: This is a matter of common mistakes practiced by many of us through eating food, فالمبالغة to drink large amounts of water with food will affect the ability of digestive juices in the digestive tract to digest food , Vinj for the fermentation and the gas in the intestines or the so-called " Puff " .
Q: dealing with a lot of people sweetened beverages and soft drinks in large quantities during the food irrigation thirst , Is this harmful from the medical point of view ?
A: Yes , it is a medical point is this severe damage; terms such as these drinks contain large amounts of sugars in excess of the human need , which may cause obesity , in addition to link sugars diabetes and do not miss the mind of one of us the hazardous effects of diabetes .
Q: Is coffee is harmful or helpful ?
A: drinking coffee in moderation is beneficial , it is a stimulant to the heart and stimulant of the nervous system and stimulating the activity of mental and diuretic , it also encourages digestion and are believed to have an impact dwellings of the pain , but a lot of drinking produces about various disorders ; an increase in heart palpitations , nervousness and insomnia , as well as digestive disorders .
Q: Is it recommended to mix coffee with milk ?
A : advised to avoid mixing milk with coffee ; because the caffeine in coffee will link with the ( Kazaien material ) found in milk , making it difficult to digest and he passed through the stomach and intestines, may lead to poor digestion injury .
Q : Is it true that there are some foods that burn fat?
A: There are several hearsay about some foods and their effective role in fat burning , but the truth dear reader, it does not grapefruit or apple cider vinegar or cabbage soup contribute to weight loss and fat burning .
Q: Does it help toast or brown bread on weight loss ?
A: Each of brown toast and calories may be similar to white bread , either toasted bread contains the least amount of water , while the full features brown bread boasts many foodstuffs ; most important minerals, vitamins and fiber than white bread .Q : Do you eat the warm water helps or lukewarm am on dissolving grease and get rid of excess fat in the body?
A: There is no difference between being warm or cold water , it takes the body temperature after drinking , but not for water do with fat بتذويب , but it helps to rid the body of toxins and regulate its operations effectively .
Q : Is it true that drinking tea while eating affects the absorption of iron in food ?
A: Yes, this information was incorrect ; since the tea contains a substance tannin that reduce the intestinal absorption of iron, and therefore advised not to over - drink tea and it is advisable to drink without meals.
Q : Is it true that the use of frying oil several times carcinogen ?
A: Scientific studies have shown that the use of frying oil to contribute several times in the oxidized and be harmful compounds increase the chance of cancer , so it is preferable not to use oil more than once.
Q: What about adding salt to the meat before Xie, Is this true diet behavior ?A: This behavior is very bad ; because the salt works to stimulate the water out of the meat, and this leads to the depletion of minerals and vitamins in it ; especially iron, and is therefore advisable Abeche meat first, then add salt to it after that.
Q: If what about the people who exaggerate Add spices and pepper to food?
A: The addition of spices and pepper in large part to the food to raise the mucous membrane lining of the stomach and intestines ; so that it becomes more susceptible to infections and bedsores , and so we recommend moderation .
Q : Do you eat raw eggs is harmful?
A: The egg white contains material albumin protein , a substance that is difficult to digest if eaten raw, and is therefore advisable to cook cook eggs before eating it to facilitate the process of digestion and absorption of nutrients in it.
Q : Is it true that the frequent introduction of food into the fridge and get him out of it is not healthy?
C : Yes , Repeat the input and output allows the proliferation and growth of bacteria causing food spoilage .
Q: Is cook over high heat a good thing ?
A: No, but it contributes to the dismantling of the food and works to break down enzymes and vitamins in it and the loss of effectiveness.
Q : What is the best way to dismantle the frozen meat ?
A: preferably frozen meat output , hours before cooking it , and place it in the refrigerator until falling apart at low temperature , while the status of frozen meat in hot water directly , it would destroy the vitamins and minerals found in meat significantly.
Q: Is a lot of eating pickles before and during food is harmful ?
A: pickles contain very high levels of salt, and is well known that salt is linked to many dangerous diseases ; such as heart disease , kidney disease and high blood pressure .
Q : Is it permissible to drink water frequently during eating?
A: This is a matter of common mistakes practiced by many of us through eating food, فالمبالغة to drink large amounts of water with food will affect the ability of digestive juices in the digestive tract to digest food , Vinj for the fermentation and the gas in the intestines or the so-called " Puff " .
Q: dealing with a lot of people sweetened beverages and soft drinks in large quantities during the food irrigation thirst , Is this harmful from the medical point of view ?
A: Yes , it is a medical point is this severe damage; terms such as these drinks contain large amounts of sugars in excess of the human need , which may cause obesity , in addition to link sugars diabetes and do not miss the mind of one of us the hazardous effects of diabetes .
Q: Is coffee is harmful or helpful ?
A: drinking coffee in moderation is beneficial , it is a stimulant to the heart and stimulant of the nervous system and stimulating the activity of mental and diuretic , it also encourages digestion and are believed to have an impact dwellings of the pain , but a lot of drinking produces about various disorders ; an increase in heart palpitations , nervousness and insomnia , as well as digestive disorders .
Q: Is it recommended to mix coffee with milk ?
A : advised to avoid mixing milk with coffee ; because the caffeine in coffee will link with the ( Kazaien material ) found in milk , making it difficult to digest and he passed through the stomach and intestines, may lead to poor digestion injury .
Q : Is it true that there are some foods that burn fat?
A: There are several hearsay about some foods and their effective role in fat burning , but the truth dear reader, it does not grapefruit or apple cider vinegar or cabbage soup contribute to weight loss and fat burning .
Q: Does it help toast or brown bread on weight loss ?
A: Each of brown toast and calories may be similar to white bread , either toasted bread contains the least amount of water , while the full features brown bread boasts many foodstuffs ; most important minerals, vitamins and fiber than white bread .Q : Do you eat the warm water helps or lukewarm am on dissolving grease and get rid of excess fat in the body?
A: There is no difference between being warm or cold water , it takes the body temperature after drinking , but not for water do with fat بتذويب , but it helps to rid the body of toxins and regulate its operations effectively .
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق